Mit tud a kamásli a Cseppke tipegőhálózsákon?

A Cseppke tipegőhálózsákok bevezetése előtt egyáltalán nem lehetett Magyarországon hasonló fazonú hálózsákot kapni. Nem véletlen. Hiszen az akkor már valóban létező fazon valamiért nem váltotta be az édesanyák hozzáfűzött reményeit. Ennek számos oka van. Mi utánajártunk valamennyinek, és kifejlesztettük a kamáslit, amely az addig külföldön ugyan kapható, mégis "felejtős" tipegőhálózsákot egy csapásra végtelenül praktikus, szerethető termékké tette.

Alina egyszarvús tipegőhálózsákban

A kamásli születése

Amikor 2013-ban eldöntöttük, hogy tipegőhálózsákokat szeretnénk tervezni és gyártani, egy babaöltöztetési tanácsadó anyuka tanácsára nemcsak a szabásminta, de a tipegőlyukak végén lévő kamásli fejlesztéséhez is hozzáláttunk. Az első tesztek során ugyanis szinte azonnal világossá vált, hogy a sima, kamásli nélküli tipegőhálózsákban a gyerek lába kilóg a tipegőlyukból, ezért a lábfeje felől a kicsi könnyen megfázik. Nem beszélve arról, hogy kamásli híján a zsákocska könnyen felcsúszik a bokától egészen a térdhajlatig, így az egész alsó lábszár kikandikál a zsákocskából, ami ezáltal még hidegebbé teszi. Mindenképpen ki kellett találni tehát, hogy hogyan oldható meg ez a két probléma együtt: a zsákocska ne csússzon fel éjjel, sőt, a kicsi lába egész éjjel be legyen takarva úgy, hogy a zsákocska tipegő jellegéből se veszítsen semmit, tehát éjjel és nappal is biztosítsa a szabad mozgás lehetőségét a gyermek számára.

Tehát akkor mi is az a kamásli?

A kamásli a Cseppke tipegőhálózsák alján található tipegőlyukak végén levő cső alakú anyag, ami egy praktikus átlapolással egy szempillantás alatt bezárható és zoknivá alakítható, reggel pedig feltűrhető, mint egy nadrág két szára. A kamásli fejlesztése a tipegőhálózsákjaink tervezésével együtt indult, és a mai napig tart. A kamásli anyaga, méretei és kialakítása ugyanis mind-mind a gyermek kényelmét és a zsákocskák használhatóságát szolgálja. Ha valamelyik paraméter nem stimmel, az könnyen a zsákocska minőségét ronthatja le.

tipegőhálózsák kamásli

A kamásli anyaga

Jelenleg a Cseppke tipegőhálózsákokon lévő kamásli 100% pamut összetételű anyagból készül. Ez a kelme abszolút bababarát, ugyanakkor kellő rugalmasságot ad a kamáslinak ahhoz, hogy az tökéletesen funkcionálhasson. A rugalmasság segíti ugyanis a kamásli könnyű bezárását vagy kinyitását akkor is, amikor a zsákocska már a gyermeken van. A rugalmasságnak emellett akkor is kiemelt szerep jut, amikor a gyermek nyitott kamáslival, abból kibújva viseli a zsákocskát, hiszen a vádlira simuló kamásli az, ami így is a bokánál tartja a zsákocskát és nem engedi azt felcsúszni a térdhajlathoz. Ez az oka, hogy az első évek próbálkozásai után a kamásli nélküli tipegőhálózsákjainkat kivettük a választékunkból, hiszen a kamáslit bezárni nem kötelező, viszont nélküle a zsák funkcionalitása válik kérdésessé.

kamásli visszahajtva a tipegő hálózsákon

A kamásli méretezése

Mint az a fentiekből látható, nem mindegy, hogy az adott hálózsákhoz tartozó kamásli mekkora. Ha túl kicsi, sajnos túl korán kinövi a gyermek, elkezdi szorítani a lábfejét, így mint éjszakai zokni, használhatatlanná válik. És valljuk be, ez nem jó. Ha túl bő a kamásli, akkor a zsákocska ugyanúgy csúszkál a gyerek lábszárán, mint a sima tipegőhálózsák esetében. Sőt, volt már példa arra is, hogy a túl bő kamásliból a gyermek simán kihúzta a lábát az éjszakai ficergés során, majd áttéve a másik tipegőlyukba a két lábfeje beszorult az egyik kamásliba. Természetesen ez a kicsinek kellemetlen, fölébred rá és nem véletlenül kellemetlen érzéseket táplál benne a tipegőhálózsák iránt, ami egy idő után elutasításba torkollik. Ezért nem mindegy, hogy egy tipegőhálózsák alján pontosan van-e méretezve a kamásli vagy sem. A Cseppke tipegőhálózsákokon található kamásli méretét évek óta tökéletesítjük, hogy a fenti elég szigorú követelményeknek a lehető leginkább megfeleljenek.

Biztonságos kamásli

A Cseppke prémiumtermékeinek kifejlesztésekor az első dolgunk volt, hogy a kamáslit csúszásgátlóval lássuk el, fokozva a zsákocska biztonságosságát. Ahogy sok más fejlesztésünket, ezt az ötletet is anyukáinknak, tehát Nektek köszönhetjük.

csúszásgátlós kamásli

A kamásli javítása

A kamásli a Cseppke tipegőhálózsákok egyik legfontosabb, és leginkább használt kelléke. Nem csoda hát, hogy ez sínyli meg leginkább a mindennapos igénybevételt. Ezért természetes, hogy a garancián túli javításaink között megtalálható a kamásli cseréje is, ami segít egy régebbi, de még tökéletesen használható zsákocskát újra "csatasorba állítani."

tipegő hálózsák kamáslival