Mese%C3%ADr%C3%B3%20p%C3%A1ly%C3%A1zat%2

Szóljanak a fanfárok!!!

Megszülettek első meseírópályázatunk győztes meséi!

Mielőtt kihirdetnénk őket, szeretnénk a zsűrizés szempontjait újból megosztani Veletek. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert az első kör után kaptunk olyan visszajelzést, hogy túl szubjektív szempontok alapján zsűriztünk (nevezetesen, hogy melyik mese hatott ránk inkább), és hogyan lehetne a versenyt már az előzsűrizés során is szakmaibbá tenni. Ezeket az ötleteket természetesen megfontoljuk és hálásan hasznosítjuk is köszönettel. Ennek a versenynek a kiírásában azonban már legelőször is csupán annyi szempontot adtunk meg a mesék megírásához, amik szakmailag alkalmassá tesznek egy mesét arra, hogy 3-5 éves gyerekek számára érdekesek és emlékezetesek legyenek. Direkt nem volt szó a kiírásban stilisztikáról vagy helyesírásról, hiszen ott is leszögeztük, hogy fenntartjuk magunknak a jogot a mesék javítására, tökéletesítésére, ha kell, „Cseppkésítésére”. Ez a kiválasztás során sokkal nagyobb szabadságot adott nekünk, hiszen arra koncentrálhattunk, hogy hogyan hat ránk az adott mese. Nem tagadjuk, van a győztes mesék között is olyan, ami helyesírását vagy egy-egy szerencsétlenebb szófordulatát tekintve gyengébb, és ebben a formájában még nem kerülhet ki a Cseppke mesék közé. Mi azonban olyan történeteket kerestünk, amik igazán hatnak ránk. Elsőkörben 5 Cseppkés munkatársra, akik kategóriánként 5-5 mesét választottunk és rangsoroltunk, majd ennek alapján pontoztunk és szelektáltunk.

Bizony, az is igaz, hogy sokkal több ilyen „ránk hatós” mese született, mint ahány bekerült a második körbe. Joggal lehet tehát több nagyon tehetséges nevező is csalódott, hogy az ő meséje esetleg kimaradt. Mi is nagyon szomorúan engedtük el ezeket a meséket, és talán ez az egyik pontja a versenynek, amiért nagyon meg fogjuk gondolni, hogy legyen-e még egy ilyen megmérettetés. Hiszen borzasztó nehéz rábökni arra, ami – ha csak egy hajszálnyival is – de jobban megérint. És a mi pályázatunkra annyi nagyon jó mese érkezett, hogy mi magunk is meglepődtünk.

Most ezen a ponton tehát szóljon egy nagy-nagy gratuláció azon versenyzőknek, akik nem jutottak tovább!!!! Kérem őket, ne keseredjenek el, hanem értékeljék úgy a versenyt, mint egy nagyon bölcs társuk, aki annak örült, hogy a Cseppkével végre megvalósított a kicsi mellett egy igazi kreatív projektet, és ő erre a végeredménytől függetlenül nagyon büszke.

Büszkék is lehetnek magukra mindannyian!

De tekintsünk is tovább. A verseny most lezárult második szakaszában a pályázat  szakértője és egyben védnöke, dr. Árvainé Koczok Márta tanácsadó szakpszichológus megkapta a 16 továbbjutó mesét (az egyik kategóriában holtverseny alakult ki a harmadik helyen, ezért négyen jutottak tovább) és ő is végig olvasta őket. Ezután összedugtuk a fejünket mi, a Cseppke tulajdonosai Mártával, és már szakmai szempontok alapján választottuk ki a győzteseket.

Időzzünk el most a „szakmai” kifejezésen egy pillanatra. Márta a pszichológia oldaláról képviselte a szakmaiságot, mi pedig – akik az összes eddigi Cseppke mesét, sőt a zsákokat, weboldalt és minden kreatív tartalmat alkottunk – a márka oldalról képviseltük ugyanazt. Így rágtuk át magunkat egyesével minden mesén, ütköztettünk érveket és ellenérveket, és így születhettek meg a nyertesek, akiknek most örömmel osztjuk meg a nevét.

  Orbán Nikolett: A panda, aki nem kapott színt

  Becser Anna: Rézi, a kisróka

  Fischer Judit: Fehér, az irigy egyszarvú

  Nagyné Németh Anita: Bence és a kopott kisautó

  Szalavári Adrienn: Zakatol, és a kis potyautas

Az éjfélkor lezárult közönségszavazás győztese pedig 638 szavazattal:

  Kis Nikol: Misi, a kis gőzös

Mind a hat itt felsorolt mese írójának nyereménye:  egy-egy tetszőleges Cseppke tipegőhálózsák.

Azonban a kiírástól eltérve úgy döntöttünk, hogy azokat is szeretnénk jutalmazni, akik nincsenek itt felsorolva.

Akik nem jutottak tovább a második körbe, azoknak már a hét közepén kiküldtünk egy 1000 Ft-os vásárlási utalványt a kedves történetekért cserébe.

Azoknak pedig, akik továbbjutottak a második körbe, de végül nem nyertek, egy-egy Anyuci táskát küldünk úgy, hogy természetesen a futárköltséget is mi álljuk.

Szívből gratulálunk mindenkinek és köszönjük a csodaszép meséket!

Végül fogadjátok sok szeretettel a pályázatunk fővédnöke, dr. Árvainé Koczok Márta zárszavát!

Kedves Meseíró Anyukák!

A Cseppke Meseíró Pályázat fővédnökeként először is szeretnék minden pályázónak gratulálni, és megköszönni a részvételét. Örömmel láttam, hogy mennyi mese született. Jó volt elmerülni az általatok teremtett mesevilágba. Hisz, Vekerdy Tamás tanár úrra hivatkozva, a fejből mesélés a legjobb dolog, amiben egy gyerkőc részesülhet. Boldog lehet minden gyermek, akinek az anyukája nem törődik semmilyen trenddel, vagy olvasott szakirodalommal, egyszerűen csak arról mesél, ami az eszébe jut.

A Cseppke Meseíró Pályázatnak sikerült ezt a minden édesanyában, édesapában, nagyszülőben vagy épp nagyobb testvérben, nagynéniben szunnyadó tehetséget feléleszteni. Ezért gratulálok minden meseírónak, és köszönet a szervezőknek a pályázat szívvel-lélekkel teli lebonyolításához!

Sokan azt gondolják, hogy mesét írni könnyű, azt mindenki tud. Pedig a meseírás korántsem egyszerű, hisz ahhoz, hogy a mese kis hallgatóját magával ragadja, bizony életkorának megfelelő nyelvezetűnek kell lennie, olyan témákról kell szólnia, ami a kisgyermeket érdekli, foglalkoztatja, és olyan szereplőket kell felvonultatnia, akiket a kisgyermek ismerhet, vagy érdekes lehet a számára. Fontos az is, hogy a gyermek figyelme közben ne terelődjön el, és legyen benne olyan élmény, amiből töltekezhet.

A meseírás szempontjait és a mesék pszichológiai hatását vettem figyelembe a győztes mesék kiválasztásánál. Korábban részt vettem már a Cseppke-mesék véleményezésében, szakmai tanácsadással segítettem, hogy olyan meséket olvashassatok a gyerkőcöknek, ami valóban nekik-róluk szól. A mostani pályaművek között olyanokat kerestünk, amelyek ezeknek a korábbi szempontoknak megfelelnek, a többi Cseppke-mese közé beillenek.

Öröm volt olvasni az utolsó fordulóba bejutott meséket, és őszintén megvallom, hogy nem volt könnyű a választás!

Ezúton szeretnék gratulálni a döntőbe jutottaknak! És külön azoknak, akiknek a meséje végül kiválasztásra került és megnyerték a pályázatot!

dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

 Ne szorongj! honlap szakértője