Végre kiderül az igazság: bolyhosodik-e a pamut?

Végre kiderül az igazság: bolyhosodik-e a pamut?

Kategória Termékeinkről

A minap egy szlovák anyukás fórumon felütötte a fejét a téma, hogy a Cseppke (ott helyben Toddiebag) tipegő hálózsákok anyaga bolyhosodik. Egyesek felháborodva, már-már elégtételt követelve rótták fel nekünk ezt a tényt, mások védelmezőn nyilatkoztak a zsákocskák minőségéről. Olyan perpatvar kerekedett, ami miatt jobbnak látjuk, ha a mélyére ásunk a témának és „kibeszéljük” azt.

Mielőtt belefognék, szeretném tisztázni, hogy a Cseppke színtiszta jóindulatból és segíteni akarásból született márka, amely termékeit a legmagasabb minőség iránti szigorú igénnyel, 100%-os odafigyeléssel készíti. Ez persze nem azt jelenti, hogy „csak az hibázik, aki dolgozik” alapon néha ne fordulna elő egy elhibázott varrás vagy egy selejtes cipzár, de a minőségi kifogásokat a kezdetek óta nagyon-nagyon komolyan vesszük, és mindent megteszünk azért, hogy a minimálisra csökkentsük őket. Ha pedig a legnagyobb jóindulatunk ellenére becsúszik egy hiba, azt a lehető leghamarabb javítjuk, a kellemetlenséget pedig jóvátesszük. Eközben mi magunk is folyamatosan tanulunk, és a tapasztalatok alapján (immáron 10 esztendeje) folyamatosan fejlesztjük is termékeinket.

A kezdet kezdetétől pamutanyagot használunk zsákocskáink külsejéhez, a nyári, illetve a belső pamutos téli termékeknél pedig a bélés is ebből készül. Azért esett a választásunk a 100%-os pamutdzsörzére, mert hipoallergén és nem irritálja a bőrt, ami a kisbabák vagy gyermekek miatt elsődleges fontosságú, emellett az anyag pihe-puha, tehát kellemes éjszakai viselet, légáteresztő és nem töltődik fel elektromossággal, ami szintén fontos, tekintve, hogy milyen gyakran változtat egy kicsi gyerek álmában testtartást.

Az anyag az elmúlt tíz esztendőben bebizonyította, hogy jól döntöttünk kiválasztásánál. Pihe-puha minőségét és egyéb jó tulajdonságait már több, mint 60 000 vásárlás igazolja. Azt azonban kevesen tudják, hogy ahogy minden anyagnak, a pamutnak is vannak kevésbé előnyös tulajdonságai. Ezek pedig nem mások, minthogy könnyen gyűrődik és fizikai behatásra hajlamos a bolyhosodásra

Vagyis bármilyen pamutterméktől elvárni, hogy minimálisan se bolyhosodjon, olyan szintű ellentmondás, mint egy különleges tenyésztésű, fajtiszta kutyustól azt elvárni, hogy ne ugasson, csak azért, mert drága volt. Tehát az első kérésünk minden nálunk vásárló édesanyához, hogy próbálja meg elfogadni: a szöszösödés az a pamut azon minimális negatív tulajdonsága, amit érdemes bevállalni azért a sok-sok jó tulajdonságért cserébe, amikkel a kicsik éjszakai pihenését támogatja.

Igen, a bolyhok már mosás nélkül is megjelenhetnek, hiszen a dörzsölés a legfőbb okozójuk, amely akár egy nyugtalan éjszakán át tartó folyamatos forgolódáskor is előfordulhat. Ugyanakkor a bolyhosodás egy kis odafigyeléssel és pár praktika bevetésével kiküszöbölhető. Lássuk, mik ezek!

  • Moss kímélő programmal! A lassabb forgás és a rövidebb mosási idő megvédi a ruhákat a túlzott és károsító egymáshoz dörzsölődéstől.

  • Mosás előtt mindig fordítsd ki a zsákocskát! Ezzel megakadályozhatod, hogy a külső felülete dörzsölésnek legyen kitéve mosás közben, és a vele együtt mosott egyéb ruhák gombjai, cipzárjai, kiálló részei sem sértik meg.

  • A bolyhosodás megelőzhető a mosáshoz adott pici ecettel.

  • Válogasd szét alaposan a ruhákat mosás előtt! A zsákocska mellé sose tegyél durvább anyagokat, például farmert a mosásba, mert roncsolni fogja.

  • Ne tömd tele a mosógépet! A túl sok ruhának nem lesz elég helye mozogni a dobban a mosás során és dörzsölni, károsítani fogják egymás, így a zsákocska felszínét is. 

  • Felejtsd el a durva mosószereket, fehérítőket és vegyi tisztítókat, amelyek tönkreteszik a textilszálakat, és ezáltal szöszöket generálnak!

  • Használj öblítőt! Összetevői körbeveszik az anyag szálait és így megvédik azt a mosás közbeni dörzsölődéstől. 

  • Lehetőleg ne szárítózd a zsákocskát! Ha mégis azonnal szükséged van rá, akkor alacsony hőfokon, kímélő programmal tedd!

  • Az első használat előtt dobd be a fagyasztóba a zsákocskát néhány órára! A  mélyhűtő segítségével növelheted a fonal ellenállóságát és tartósságát.

További mosási tippeinkért kattints ide! 

Ha pedig mindezek ellenére mégis kialakul néhány szöszmösz a kelmén, egy boholytalanító készülék vagy egy egyszerű műanyag borotva segítségével könnyedén eltávolíthatod és az anyag visszanyeri eredeti szépségét.

A tanulság pedig? Ne haragudj egyetlen pihe-puha természetes anyagra sem, ha bolyhosodik! Ha nem tenné, az lenne gyanús, hiszen az azt jelentené, hogy valamilyen nem természetes vegyszerrel kezelték, hogy ellenállóbb legyen. Az olyan puha és természetes anyag, mint például a pamut is, a finomságából fakadóan kényesebb, de ezt maximálisan megéri „elnézni neki.” Mert jó tulajdonságaival - legalább is a Cseppke hálózsákok esetében - kicsi kincsed nyugodt éjszakai pihenését szolgálja.