Tíz jel, amiből felismered álmaid családbarát szállodáját

Tíz jel, amiből felismered álmaid családbarát szállodáját

- Kategóriák: Blog

Számtalan vicc született már azokról a kisgyerekes szülőkről, akik először indulnak el otthonukból néhány napra, esetleg hétre feltöltődni egy másik helyre. Ezekben a viccekben általában szerepel egy telepakolt csomagtartó, egy tetőbox és egy utánfutó, melyekben lényegében a teljes gyerekszoba benne van – meg még néhány apróság. A kisgyermekes szülők valóban hajlamosak túlgondolni a családi utazással járó problémákat, elővigyázatosságuk miatt azonban kár lenne viccet csinálni belőlük. A tavasz beköszöntével többségünk tervez egy-egy hosszúhétvégét, nyáron pedig egy legalább egyhetes nyaralást, családként ugyanakkor teljesen más szempontok szerint kell kiválasztani a szállásunkat, mint korábban tettük. Most a családok körében mindennemű túlzás nélkül legendás gyerekbarát szálloda, az alsópáhoki Kolping Hotellel közösen igyekeztünk megtalálni azokat a szempontokat, amelyek egyrészt kisgyermekes szülőként valóban fontosak, másrészt megkülönböztetik a valóban gyerek- és családbarát szállodákat a csak nevükben azoktól.

1. A személyzet ért a gyerekek nyelvén

Egy valódi családbarát szállodában a személyzet pontosan tudja, hogy a gyerekek maximális figyelmet követelnek tőlük, működésüket pedig gyakran kell alárendelniük annak, mit lát, hall és ért a gyermek, illetve milyen hangulatban van. Röviden: láttak már gyereket és szeretik is őket.

2. Minden korosztályhoz szólnak 

A családi pihenés megszervezése hatalmas kihívás abban az esetben, ha több korosztályt is kell szórakoztatni. A néhány hónaposokat a kúszás és a babamedence érdekli, az ovisokat a menő játszóterek és az izgalmas mesék, az iskolások pedig már a sportpályákon küzdenek meg egymással, vagy épp robotokat építenek. Komoly kihívás, hogy minderre legyen lehetőség egy szállodán belül – és ekkor még csak a gyerekprogramokról beszéltünk! –, ám éppen ezek különböztetnek meg egy valódi családbarát szállodát a többiektől. A Kolping Hotel esetében például éppen a tizenéves vendégek szórakoztatása érdekében építettek egy 3000 négyzetméteres, mászófalakkal, trambulinokkal és virtuális valóságot használó élményközpontot, a Bobo Fun Parkot a szálloda mellé. 

3. Több helyszín, párhuzamos szórakoztatás, véget nem érő móka

Ahány család, annyi szokás: vannak a későn kelők, a korai pacsirták, a délutáni alvók/nem alvók, éjszakai baglyok, és a teljesen össze-vissza napirendűek. Éppen ezért is kínál elsőre zavarba ejtően sok programot egy igazi családbarát szálloda, ezzel garantálva a választás szabadságát.

4. Van gyerekszoba!

Egy gyerekbarát szállodában van gyerekszoba. Evidensnek hangzik, nem? Nos, a valóságban ez a legritkább esetben van így, a jellemző megoldás a pótágyazott “felnőttszoba”, ami semmilyen szempontból nem összehasonlítható a gyerekszobával. A szoba, vagy lakosztály kialakításánál az alábbiak is árulkodhatnak arról, mennyire gondolták komolyan az építtetők és üzemeltetők a gyerekbarát kritériumokat: például vannak-e gyerekbiztos dugaljak, pelenkázó, biztonságos bútorok, babaágy ágyneművel/pótágy, pelenkázó, fürdetőkád, bili, WC-szűkítő, zsámoly a mosdó eléréshez, minikonyha mikrohullámú sütővel, mosogatóval és cumisüveg melegítővel, etetőszék, babakocsi…?

5. Az egész egy nagy játék

Ha az ajtók maguktól nyílnak, nincsenek a babakocsit (és a kismotort ) megakasztó küszöbök, vannak viszont interaktív folyosók, mint a Kolping Hotelben, melyek már önmagukban is remek játéknak bizonyulnak, akkor bizonyosan egy gyerekbarát szállodában járunk.

6. Két wellness van

családi élményfürdő az önfeledt pancsolásról szól: itt egy úszógumi, ott egy színes játék, a vizes játszótéren alagútban mászunk és az óriás vízipisztolyokkal lövöldözünk. Csúszda, zsivaj, igazi vidám hangulat. Amikor viszont a szülők gyerek nélkül jutnak el a vízig, akkor csakis csendre és nyugalomra vágynak. Ezért kell minden igazán családbarát szállodába nem egy, de két wellness – hogy mindenki igényei ki legyenek elégítve.

7. Nagy park, csúszdák, játszóterek

Míg felnőttként egy hosszú hétvége tartalmas eltöltéséhez tökéletesen elég egy szálloda, ahol lift visz a szobából a wellnessbe és az étterembe, addig gyerekekkel nem maradhatunk a négy fal között. A napi energialevezetéshez kell, hogy legyen egy autóforgalomtól mentes hely, ahol különböző életkorokhoz megfelelő játszóterek is vannak. A gyerekek nem egyformák; van, akinek egy hinta is maga a paradicsom és órákig hajtaná, van, aki egyik mászókáról rohan a másikra, csúszdázik, kötélre mászik, és onnan már pattan is be a trambulinba… Sosem fárad el? Tényleg nem. De milyen jó is nézni őket, ahogy egy padon üldögélünk közben. Mert ugye az sem mindegy, hogy a szülőkre gondoltak-e.

8. Gyerekkonyha felnőtteknek

Néhány üveg bébiétel a polcon még egyetlen hotelt sem tesz gyerekbaráttá. Az igazán családbarát helyeken frissen fűzött pürék is a választék részei, melyeket lehetőség szerint friss idénygyümölcsökből és zöldségekből készítenek. A legjobbak ehhez saját kertjükből szerzik be az alapanyagokat. És persze arra is felkészültek, ha ételallergiás kisvendég érkezik hozzájuk.

9. Nem csak az ételtől klassz hely az étterem

Nekünk, szülőknek már az is kész gasztronómiai élmény, ha nyugodtan megehetünk egy fogást. A gyerekeknek viszont egészen más szempontjaik vannak: nekik nem csak az a fontos, mit esznek, de az is, hol – sőt, utóbbi gyakran fontosabb szempont. Ha például csúszdán lehet megérkezni az étterembe, ahol egy külön asztalnál ülhetnek és felfordított lábasokra tehetik a tányért, mint a Kolping Hotelben, az már önmagában izgalmassá teszi a vacsoraélményt.

10. Tudják, hogy a szülőknek is kell a kikapcsolódás

Kikapcsolódni mindenkinek muszáj, a kisgyerekes szülőként azonban ez nem mindig könnyű – oké, valljuk be, iszonyú nehéz. Ahhoz, hogy a szülők kifújhassák magukat és esetleg kicsit kettesben is lehessenek, profi óvónőkre van szükség, akik gyerekfelügyelet címszó alatt nem csupán arra vigyáznak, hogy a gyerek egy bizonyos ajtón ne menjen ki, hanem az is a céljuk, hogy igazán jól érezzék magukat náluk.

Kövesd a Kolping Hotel oldalait a közösségi médiában is! Facebookon idekattintva, míg Instagramon erre a linkre kattintva találod! 

Kapcsolódó írások