Bemutatjuk szeptemberi szakértőinket, a SzuperAnyuka csapatát

Bemutatjuk szeptemberi szakértőinket, a SzuperAnyuka csapatát

- Kategóriák: ÁlomKlub

Mozgásfejlődés miatti alvási nehézség?
Idegrendszer-túlterheltség okozta nyugtalanság?
Magas energiaszintű baba?
Ezek a kifejezések vajon inkább „városi legendák”, vagy van tudományos alapjuk?

A válasz egyértelműen az, hogy a jelenség igenis létezik. Szerencsére korábban összeállt egy csapatnyi szakértő anyuka, és megalapították a SzuperAnyukát, amelynek különböző területekről érkező szakemberei most egész szeptemberben az ÁlomKlub rendelkezésére állnak. Arról, hogy mi is pontosan a SzuperAnyuka küldetése, a csapat alapítójával, Viniczai Dórával beszélgettünk.

Cseppke: Kik vagytok Ti a SzuperAnyukánál?

V.D.: Anyukák és szakemberek. 

Jómagam hármas ikreim születésekor egyik pillanatról a másikra cseppentem bele a sokgyermekes anyalétbe. Nem voltak elég jók az átlagos megoldások, mindenből a legjobb verziót kellett megtalálnom, hogy mindennapjaink működjenek; ne csak túléljünk, hanem élvezni is tudjuk az életet. Szuper szakemberek voltak körülöttünk, akik megtanították, hogy gyakran pici odafigyeléssel és egyszerű gyakorlatokkal milyen hatalmas változásokat tudunk elérni. Őket összefogva alapítottam meg a SzuperAnyukát.

A SzuperAnyukával szakmai tudást adunk az anyukáknak, hogy minél többször átélhessék azt, hogy ők igenis SzuperAnyukák! Célunk, hogy legyen hiteles információjuk, merjenek tenni magukért és a gyerekeikért. Azért dolgozunk, hogy legyen önbizalmuk és higgyék el, hogy tényleg szuperek! A prevencióra fókuszálunk és sarokpontokat mutatunk anyukatársainknak, hogy mire figyeljenek. Mik azok az apró jelek, amikre fel kell kapni a fejünket, mit tudunk velük kezdeni otthon, és mikor kell mindenképp szakemberhez fordulni.

Bemutatnád a tevékenységeteket egy kicsit részletesebben is?

V. D.: Persze! A SzuperAnyuka 2 területre fókuszál. Az egyik a SzuperMozgó, amelynek mozgásfejlődési szakértője Monspartné Szécsi Anikó.

A babák és kisgyermekek harmonikus mozgás- és beszédfejlődése hatással van egész életükre. Az idegrendszer kis korban szoros kölcsönhatásban együtt fejlődik a kialakuló készségekkel. Eleinte a beszéd és a kommunikáció, később a könnyen olvasás, a tanulás és általában a koncentráció minősége múlhat azon, hogy mi történt pici korban: voltak-e a mozgásfejlődésben zökkenők, és tényleg sikerült-e rajtuk átlendülni. A SzuperMozgó program ehhez nyújt segítséget!

Megtanítunk könnyen tanulható, de hatásos gyakorlatokat, fejlesztő feladatsorokat sok játékkal és nevetéssel, könnyek nélkül! A beszéd- és mozgásfejlesztési feladatok és fogások egy részét az anyukák is elsajátíthatják. Így a gyakorlatok otthon is a kisgyermekkel együtt töltött idő kellemes és hasznos részévé válhatnak. 

Egyéni konzultációkon mozgásfejlesztő vagy logopédus szakembereink személyesen megnézik kisgyermekeket és feltérképezik esetleges fejlődési problémáikat. Ha szükséges, egyéni gyakorlatsorokat mutatnak, ill. fejlesztő foglalkozásokat is javasolnak az érintett családoknak

Fejlesztő foglalkozásokra is várjuk a kicsiket, ahol a SzuperMozgó program szakértőinek kezében van az irányítás. Konduktorok, gyógytornászok, logopédusok, babaúszással vagy éppen alternatív lovasterápiával foglalkozó szakemberek dolgoznak a gyermekekkel, egyénileg vagy csoportosan, gyakran már a szülő nélkül.

A jutalom pedig nem csak a probléma sikeres leküzdése, hanem egy kis plusz adag ügyesség, magabiztosság és vagányság is, amely akár felnőttkoráig elkíséri és segítheti a kisgyermeket, hogy boldog és kiegyensúlyozott emberré válhasson.

Fejlesztő foglalkozásaink a következők:

• SzuperMozgó babatorna
• SzuperMozgó HRG vízi fejlesztő babatorna
• SzuperMozgó babamasszázs
• SzuperFicánka babaúszás és óvodás úszásoktatás
• SzuperFecsegő beszéd- és zenei fejlesztés
• SzuperVágta alternatív lovasterápia

 

A SzuperAnyuka tevékenységének másik fő területe a SzuperTest.


A várandósság és a szülés során a test olyan átalakuláson megy keresztül, amit gyakran már nem lehet a szokásos tornával, edzéssel helyre rakni. Sőt, lehet, hogy kifejezetten rontunk az állapotunkon, ha a korábban jól bevált gyakorlatainkhoz nyúlunk és rutinból végezzük az izommunkát. A kisgyermekek mozgásfejlesztése mellett az anyukák közérzetének javítására és testének regenerációjára is megoldást kínál a SzuperAnyuka csapata: ez a SzuperTest program! Benne a SzuperTest RTM hasizom-regeneráló torna, a SzuperTest RTM anyukatorna, valamint a SUPerTest aqua core & balance edzések egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretein belül.

Cseppke: Miért gondoljátok, hogy a SzuperAnyuka szakemberei segíthetnek az ÁlomKlub anyukáinak az altatási/alvási nehézségek elhárításában?

V. D.: Általában egy baba életének első 1,5-2 hónapja nagy alvásokkal, menetrendszerinti 2,5-4 óránkénti evéssel, alvásokkal telik. Bár nyilván értelemszerűen vannak kivételek, és sokszor ők még bőven a normál ritmusú tartományon belül vannak. Az éjszakák lassan elkülönülnek a nappaloktól, éjjel egy alkalommal hosszabban alszik a baba 4-6 órát általában. Majd ahogy növekszik, a nappali alvások rövidülnek, többet van fenn, emelgeti a fejét, nézelődik, nyílik előtte a világ, egyre több ingert képes befogadni.
Majd elérkezik a 4-8. hónap körüli időszak, amikor sok baba „elromlik”. Aki addig nyugodtan hosszan aludt vagy átaludta az éjszakát, az éjjel felébred, szülői ágyba kéri magát, kézben akar lenni, nehezen alszik el. Mi azt tapasztaltuk, hogy ez szoros összefüggésben van a mozgásfejlődéssel. A SzuperMozgó csapatával ebben szeretnénk Nektek segíteni, támpontokat mutatni szeptemberben. Mi az, amivel érdemes mozgásfejlődési szakemberhez fordulni? Elmagyarázzuk, hogy mi zajlik le a pici idegrendszerében a mozgásfejlődési ugrásoknál és hogy hogyan hat ez a pihenésre? És főleg, miként tudunk segíteni a gyermekünknek átvészelni ezt az időszakot.