Mit jelent az alvás egy kisgyereknek?

Mit jelent az alvás egy kisgyereknek?

- Kategóriák: Blog , Termékeinkről

Köztudomású, hogy az újszülöttek a nap legnagyobb részét (mintegy kb. 16 órát) átalusszák. Ez az alvás pedig nagyon aktív: körülbelül a felét az álomlátó alvás (REM-alvás) tölti ki. Nem lehet tudni, hogy ez az arány miért ilyen magas, de valószínűleg a tanulás intenzitásával függ össze, hiszen a korábban leírtak szerint a REM-alvás elsősorban a memória működésével függ össze.

Egy csecsemő arányaiban feltehetően sokkal több információt sajátít el a világról, mint bárki bármilyen más életkorban. Más kérdés, hogy ennek a tanulásnak az eredménye csak valamivel későbbi életkorokban jelenik meg. mindezek miatt úgy tűnhet, hogy a csecsemők alvása nem követi a napi biológiai (cirkadián ritmust), ez azonban nem igaz!

A cirkadián ritmus nagyon gyorsan, már az első egy-két hónapban kialakul, ha az alvás-ébrenlét változásában nem is jelenik meg, kimutatható pl. a testhőmérséklet napi változásában. Az órabeállító hatások többsége azonban hamarosan elkezdi kifejteni a hatását, először a fény és a sötétség váltakozása, majd a csecsemők környezetében élők szokásai, végül, de nem utolsósorban pedig az etetések ritmusa. Ezért nagyon fontos az, hogy a szülők a csecsemőgondozásban már a kezdetektől fogva rendszerességre törekedjenek: legyen meg mindennek a maga ideje (etetések, fürdetés, séta stb.).

Természetesen fontos ezt a ritmust a csecsemő sajátos igényeihez szabni – vagy legalábbis megtalálni az észszerű egyensúlyt a szülők és a baba ritmusa között. Nem szabad előrehozni az esti utolsó etetést csak azért, hogy az anyuka mihamarabb túlessen rajta (így borítékolható, hogy a baba az éjszaka közepén kelteni fogja, mert hamar megéhezik), de nem is kell óránként szoptatni éjszaka, csak azért, mert a baba ezt (látszólag) így akarja.

Példa:

A megfelelően kialakított és harmonikus ritmus egyszerre egyensúlyozza ki a csecsemőt és az édesanyát is. Ha azonban ennek kialakítása zavart szenved, beindulhat egy ördögi, önrontó kör.

Ezek az önrontó körök, mint látható lesz, számos helyzetben kialakulhatnak, és tönkre tehetik az alvást, elsősorban a későbbi életkorokban. Az anya fáradt, kialvatlan, ezért kevéssé tud odafigyelni a csecsemő igényeire, emiatt a baba is nyűgös lesz, alvása töredezetté válhat, végül fáradttá, kialvatlanná és még nyűgösebbé válik – emiatt azután az édesanya is még kevesebbet tud aludni, amiből kifolyólag ő is kialvatlan és nyűgös lesz, és az önrontó kör forog tovább és tovább. Nem kérdés hát, hogy miért fontos a kicsi alvókörnyezetét minden lehetséges eszközzel. olyanná varázsolni, ami a zavartalan pihenést szolgálja. 

Bevezetés az egészséges és nyugodt alvás világába

Mi a különbség a MerinoGold termékek és a többi, a piacon megtalálható termék között? A MerinoGold termékcsaláddal a Kasmír, Merino gyapjú, Silverline és Adaptive Thermo Control anyagok intelligenciáját ötvözve az alvókörnyezet új szintjét teremtettük meg, amely a Cseppke révén már gyermekek számára is elérhető. Életünk során közel 30 évet töltünk alvással, így ez az egyik legfontosabb élettani folyamatunk, tehát nem mindegy, hogy ezt milyen minőségben tesszük. A Cseppke by MerinoGold termékei azon szülők gyermekei számára készültek, akik tudják, hogy az alvás életelixír, amit a hosszú életért kaptunk.

Tudomány az alvás mögöttA Cseppke by MerinoGold márka alapanyagait tekintve a a természetesen tökéletes alapanyagokat ötvözi a legmodernebb nanotechnológiával. A Merino gyapjút a Kasmír puhaságával egyesítő szőrme éppúgy megtalálható, mint az Adaptive® Thermo Control felszínnel ellátott kelme vagy a Silverline ezüstszálas anyag.

A természet kényeztetése: merino gyapjú kasmírral kombinálva

A merino juh gyapja a legtermészetesebb hőszabályozó, illetve az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy ellenáll a baktériumoknak, penésznek, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Olyan mikroszkopikus pórusai vannak, amelyek hatékonyan reagálnak a páratartalom változásaira, és ez kedvezőtlen a házi atka növekedésének és szaporodásának.

A hozzákevert kasmírszál kiváló nedvesség- és hőszabályozó tulajdonságai mellett hihetetlen puhává teszi a gyapjút, így emeli azt egy minden eddiginél magasabb minőségi szintre.

Miért különleges az Adaptive® Thermo Control?

Testünk napi hőmérséklet-ingadozása természetes fiziológiás folyamat. Az adaptív hőszabályozás segítségével a kelme dinamikusan reagál a testhőmérséklet változásaira. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a kicsinek melege van, akkor a kelme hűsíti, amikor fázik, akkor pedig melegíti.

Emellett az Adaptive® felszín elvezeti a nedvességet, növeli a párolgást, továbbá segít hűvös és száraz alvási környezet kialakításában, ezzel javítva az alvás minőségét. 

Silverline ezüstszálas anyag Ez a speciális kelme nemcsak antibakteriális hatásáról híres, de arról is, hogy a beleszőtt ezüst szálak kisütik az emberi test által a napi tevékenységek során elnyelt statikus elektromosságot.

Cseppke by MerinoGold gyermekkollekcióMegérkezett a gyermekek számára kifejlesztett ágynemű család, amely egyesíti a Cseppke és a MerinoGold alvással, pihenéssel és a megfelelő alvókörnyezettel kapcsolatos valamennyi tapasztalatát. A párna és takaró mellett gumis lepedő, tipegőhálózsákok, ágyneműhuzatok és ölelőpárna várják, hogy megfelelő környezetet nyújthassanak a kicsi minél pihentetőbb alvásához. Ha szeretnéd webshopunkban is megtekinteni a kollekciót, kattints ide!

Kapcsolódó írások