Miért „romlik el” sok jó alvó kisbaba 4-8 hónapos kora után?

Miért „romlik el” sok jó alvó kisbaba 4-8 hónapos kora után?

- Kategóriák: ÁlomKlub

A válasz sok esetben a baba életében bekövetkezett változásokban található. Ezek azok a változások, amiket eszünkben sincs megakadályozni, sőt, alig várjuk, hogy eljöjjenek! Ezek a fejlődés pillanatai. Amikor a pici előtt kitárul a világ, egyre szociálisabb, egyre többet mozog, egyre tudatosabban él, reagál.

De bármennyire csodálatosak is ezek az időszakok, mégis nagyon megterhelik az idegrendszert. Olyan ez, mint egy pozitív trauma. Felnőttként is sokszor ér minket olyan változás, aminek nagyon örülünk, mégis napokig, akár hetekig álmodunk vele, éjjel felébredünk, ezeken törjük a fejünket, forgolódunk és így tovább. Ilyen akár egy költözés, gyerekvállalás és még sok-sok lépés a felnőtt életben.

De nézzük konkrétabban, mit is jelent ez a babáknál!

Általában az első 1,5-2 hónap nagy alvásokkal, menetrend szerinti 2,5-4 óránkénti evéssel telik (bár értelemszerűen vannak kivételek, akik kisebb korukban is éberebbek, rosszabb alvók). Az éjszakák lassan elkülönülnek a nappaloktól, éjjel, egy alkalommal hosszabban alszik a baba, általában 4-6 órát. Majd ahogy növekszik, a nappali alvások rövidülnek, többet van fenn, emelgeti a fejét, nézelődik, nyílik előtte a világ, egyre több ingert képes befogadni. Végül elérkezik a 4-8. hónap körüli időszak, amikor sok baba „elromlik”. Aki addig nyugodtan, hosszan aludt vagy átaludta az éjszakát, az éjjel felébred, szülői ágyba kéri magát, kézben akar lenni, nehezen alszik el/vissza. Sok szülő ilyenkor azt érzi, valahol biztosan elrontotta, mert engedett a kicsinek, és amikor felsírt  felvette, ringatta, esetleg bevette az ágyba maga mellé és ennek visszafordíthatatlan következménye, hogy elkényeztette. És ez már mindig így is marad!

Szerencsére nem ilyen egyszerűen működik egy kisgyerek! Mindenféle fejlődés, ami bennük kialakul, ugrásszerű, bármennyire is harmonikus és egyenletes átlagos esetben. Az idegrendszernek hatalmas feladat az új információkat feldolgozni, eltárolni, rendszerezni, megszilárdítani. Ezek nagyon intenzív időszakok, amikor nappal szívja a kicsi az új tudományokat, minden ingerre figyelnie kell, és emellett ki is kell ezeket gyakorolnia. Ehhez az ébren töltött idő kevés, amikor a test nyugalomba kerül, az idegrendszer nem kapcsol ki, próbál feldolgozni, de néha olyan erővel, hogy az a pihenés minőségét befolyásolja. Felriad, felébred, nehezen alszik vissza, vagy épp nehezen alszik el, a szülői ágyba kéri magát, sétálgatni kell vele, ringatni kell akkor is, ha ez előtte nem volt rá jellemző.

Klasszikus példa erre, amit sok szülő mesél, hogy gyermeke álmában négykézlábra áll a kiságyban, akár fel is áll kapaszkodva, de nincs magánál. Ilyenkor a mozgásos emlékképek rögzülnek, újra és újra előjönnek, álmában is gyakorol.
De ugyanilyen hatással lehet az értelmi, szociális fejlődés is, ilyenkor sírnak, nevetnek álmunkban, sokszor beszélnek érthetetlenül.
Nehezítheti ezt az időszakot a hozzátáplálás is, amikor a gyomornak az új táplálék megemésztésével is meg kell küzdenie.

Ezek a történések megébresztik a jól alvó babákat és nem tudnak egyedül visszaaludni, ami teljesen normális, sok szakember azon az állásponton van, hogy az önálló elalvás/visszaalvás tudománya 6 éves kor körül szilárdul csak meg. Sok gyerek hamarabb tudja, de ne ijedjünk meg, ha a mi babánkat altatni kell.

Végül a jó hír!

Fontos tudni, hogy ezek átmeneti időszakok. Ha pár hétre beszokik az ágyunkba a kicsi, vagy cicin alszik el stb., ez nem marad így örökké. Pláne, ha kellően foglalkozunk ezzel. Amikor azt látjuk, hogy már kezd megszilárdulni az új fejlődési szakasz (pl. már magabiztosan kúszik vagy mászik, feláll, kibújt a foga stb.), akkor elkezdhetjük szépen visszaterelni az éjszakáinkat és a nappali alvást a régi kerékvágásba. Bele fog valószínűleg kerülni néhány napba, de ez normális. Ezek az időszakok 4-8 hónapos kortól kezdve majd váltják egymást, lesznek kiegyensúlyozott és lesznek zaklatottabb időszakok.

Nem törvényszerű, hogy ennyire élesen lássuk ezeket az időszakokat a napi ritmusban.
Vannak átlagos, alacsony és magas energiaszintű babák, és ennek megfelelően lehet arra számítani arra, hogy milyenek lesznek nagy vonalakban ezek az időszakok.

Kellemes babázást, problémamentes átmeneti időszakokat és békés éjszakákat kíván a SzuperAnyuka csapata!