Melyik vastagság milyen meleg? A kérdés TOGos…

Melyik vastagság milyen meleg? A kérdés TOGos…

- Kategóriák: Blog , Termékeinkről

Most, ahogy ezeket a sorokat írom, egyrészt elönt a büszkeség, mert egy hosszú munkafolyamat végén örömömre szolgál a bejelentés, amelyre készülök.

Ez pedig nem más, minthogy többéves utánajárás, nagyon sok pénz és idő befektetésével végre sikerült beméretni a zsákjainkat a nemzetközi TOG sztenderd alapján.

 A TOG az a mértékegység, amivel a gyerekeknek készült hálózsákok melegségét mérik és teszik az egyes márkák zsákjait összehasonlíthatóvá. Nos, mi körülbelül három esztendeje küldözgetjük a különböző vastagságú zsákjainkat aranyáron bevizsgáltatni az Egyesült Királyságban működő Bureau Veritas Consumer Products Services UK nevű céghez, és az ő visszajelzéseik alapján fejlesztettük úgy a hálózsákválasztékunkat, hogy minden igényre legyen megfelelő zsákocskánk válaszul.

Tesszük ezt elsőként a magyar piacon, és az itt megjelenő adatokról természetesen hivatalos bizonyítvánnyal is rendelkezünk.

Viszont mindeközben egy kicsi keserűség is vegyül az örömömbe. Mert pontosan tudom, hogy amint ezt az írást és a benne lévő adatokat megosztom, néhány nap vagy hét kell csupán, hogy a Cseppkét követő más márkák is közre tegyék a saját TOG táblázatukat. Hiszen nincs is könnyebb, mint lemásolni egy nagy gonddal kifejlesztett terméket, szabásmintát, vagy mondjuk ezeket a sok-sok időt felemésztő, többkörös küszködésen át vezető fejlesztési folyamatból kinyert adatokat. Ezért hadd meséljek ezekről egy kicsit.

Ha jól emlékszem, négy körön át folyt a beméretési procedúránk, amelynek egyik legfőbb tapasztalata a számunkra, hogy a TOG-értéket a cég két egymástól különböző mérés alapján átlagolja, tehát két erre a célra kiküldött terméket szed atomjaira és lövi be a melegségét. Ugyanakkor a TOG-értékek józan ésszel nem kikövetkeztethetők például úgy, hogy ha egy bizonyos anyagból készült zsák X TOG-os, akkor a dupla olyan vastag zsákocska 2X TOG-os. Nem-nem. Ez egyáltalán nem így működik, de őszintén mondom, a 3 éves folyamat végére sem sikerült rájönnünk, hogy mik azok a dolgok, amik az egyes mérések végeredményeit befolyásolni tudják. Próbálkoztunk nyitott kamáslival, bezárt kamáslival, szűkebb karöltővel és bővebbel, az alapanyagok különböző verzióival, és így próbáltuk meg belőni az egész TOG értékeket, hogy legyen nálunk fél, 1 és 2 TOG-os termék is. Nos… ez totálisan lehetetlen. Általában törtértékeket kaptunk a mérések végén. Az egyik termékünk 1,7-es értéket kapott, a másik 1,2-es és így tovább. Ezek után körbe néztünk a nemzetközi piacon, és rájöttünk, hogy valószínű, a legnagyobb márkák is ugyanezzel a problémával szembesülhettek, ezért a zsákjaik TOG-értékét tól-ig értékekben határozták meg. Így tettünk tehát mi is. Azonban azért, hogy a mérésünk ne csak értékelhetetlen adatokból álljon, de valós segítséget nyújtson a vastagságon töprengő anyukáknak, létrehoztunk 3 táblázatot is.


Ez az első a szoba hőfokához ajánlott TOG értékeket mutatja, és azt, hogy a Cseppkénél melyik vastagságú zsákocska felel meg az adott TOG-értéknek.

Ezt az aláöltöztetési ajánlást egy a Cseppke zsákocskákat a gyermekein tesztelő babaöltöztetési szakértő anyuka állította össze. Ez kifejezetten a sima téli vastagságú zsákok aláöltöztetéséről szól.

Ez pedig a legátfogóbb táblázat, ahol a TOG-értékek, a szoba hőfoka, a zsákvastagságok és a hozzájuk javasolt aláöltöztetés is megtalálható.

Magyar anyukák körében is elterjedt az a feltételezés, hogy a 2,5 TOG-os zsákocska a jó. Utánajártunk ennek, és rájöttünk, hogy ez a vastagság leginkább az Egyesült Királyságban elterjedt. Ott azért használnak ilyen zsákocskát, mert az enyhébb, ugyanakkor nyirkosabb éghajlat miatt nem divat az angliai otthonokban fűteni éjszakánként, ezért oda elkél a vastagabb zsákocska. Azonban a nagyon aggódós anyukák és nagyon fázós gyerekek kedvéért elárulom, hogy titokban készül már a megoldás erre az igényre is.

Nagy örömmel tesszük hát közzé ezeket az adatokat, remélve, hogy segítünk velük a megfelelő zsákocskát és aláöltöztetést kiválasztani. Illetve javaslom mindenkinek, aki ezután egy másik márkánál talál TOG-adatokat, hogy csak akkor higgyen az értékeknek, ha az adott márka az értékeket hivatalos bizonyítvánnyal is alá tudja támasztani. Mert mondani mindenki azt mond, amit akar… Nem érdemes „bemondással” kockáztatni azt, hogy csöppségünk helyesen megválasztott zsákocskában altassuk éjszaka.

És most jöjjön a legfontosabb tanács:

legyen bármilyen TOG-értékű, anyagú, vastagságú vagy kialakítású a zsákocska, legyen bármilyen gondosan összeválogatott az aláöltöztetés, a végső döntést mégiscsak gyermekünk egyedi igényei határozzák meg. Hiszen egy izzadós csöppségnek egészen más takarási igényei vannak, mint egy kis fázóskának. Ezért alapszabály, hogy bármilyen éjszakai öltözéket is választasz gyermekednek, az első éjszakákon figyeld a tarkóját, és a jól bevált „ha hideg, akkor fázik, ha izzad, akkor melege van” alapon válaszd ki a neki legmegfelelőbb viseletet.

Amennyiben gondot okoz, hogy mit adj gyermekedre éjszaka a tipegő hálózsák mellé, kattints ide és nézd meg aláöltöztetési útmutatónkat.