Kiss Kata, Certified Sleep Consultant válaszol az ÁlomKlub kérdéseire

Kiss Kata, Certified Sleep Consultant válaszol az ÁlomKlub kérdéseire

- Kategóriák: ÁlomKlub

Augusztusi szakértőnk, az Angliában élő és tevékenykedő Kiss Kata sok anyukának adott tanácsot az ÁlomKlubban az elmúlt hónap során. Most utolsó feladatának eleget téve válaszol az anyukák hozzá címzett kérdéseire is.

 

Kezdjük az anyukák által (ez alkalommal is) egyik leggyakrabban feltett kérdéssel, amikor hosszas keresés és próbálgatás után sem találják a megoldást az alvást illető problémájukra!

„Hol rontottam el?”

A válasz felkutatása erre a kérdésre már korábban is foglalkoztatott (amivel kapcsolatban írásomat Facebook oldalamon olvashatjátok), hiszen egyre több édesanya tette fel nekem, valószínűleg arra várva, hogy több oldalon keresztül kifejtem és rávilágítok arra, hogy hol rontotta el, miért nem alszik úgy a gyermeke ahogy ő, a szomszédja, barátnője, vagy esetleg a sarki közértben a pénztáros hölgy szeretné.

A válaszom nagyon egyszerű.

SEHOL!

Mindannyian a legjobb tudásunk, anyai ösztöneink szerint cselekszünk, hozzuk meg döntéseinket, amikor gyermekünkről van szó. Ez sincs másképp, amikor arra kerül a sor, hogy elaltassuk gyermekünket. Csak sajnos ez nem mindig végződik úgy, ahogy szeretnénk, minden próbálkozásunk ellenére sem.

Talán magunk számára nem vagyunk tökéletesek, de akihez akár óránként ébredünk, akit oly sokszor hosszasan altatunk, számára igen, sőt, a legcsodálatosabbak vagyunk.

„Miért nem működik a „bevált“ módszer?”

A gyermekek altatása az egyik legfelkapottabb témakör nemcsak az egy-, de a többgyermekes édesanyák körében is.

Ez utóbbiak gyakran számolnak be arról, hogy hiába alkalmazták ugyanazt a módszert altatás szempontjából, ami az egyik gyermeküknél bevált, az a másiknál már nem.

Mivel minden gyermek más, más temperamentummal rendelkezik és nincs két egyforma család, így a családon belüli körülmények is eltérőek, ezért a módszer, ami a megoldást nyújthatja az alvás körüli problémák megoldására is teljesen eltérő lehet. Nincs olyan „egyetlen módszer”, ami minden gyermek alvásproblémáját megoldja, megtanítja egyedül elaludni vagy átaludni az éjszakát, ami a legtöbb szülő titkos álma. Az, hogy a módszer az egyik gyermeknél még működött, egyáltalán nem garancia arra, hogy egy másik gyermeknél is ugyanolyan hatékony megoldást eredményez.

 

„Mi a teendő, ha a kicsi nehezen csendesedik el altatáskor, ha 1-1.5 óra, mire elalszik?”

Ilyen esetekben érdemes átgondolni:

-       az alvások közti ébrenlét hosszát.

Életkoronként változik, hogy mennyi időt képes a baba/gyermek ébren tölteni alvások között.

Ahogy a gyermek növekszik, egyre hosszabb ideig képes ébren maradni, a nappali alvások száma csökken, hossza változik, ezzel együtt a napközbeni tevekénységek is változnak időpontilag.

-       az esti rutin lépéseit, hosszát.

4-6 hónapos kor körül az esti rutin hossza körülbelül 15-20 perc, nagyobb gyermekeknél 35-40 perc is lehet, ami lehetőséget kínál, hogy a gyermek fokozatosan lenyugodjon, felkészüljön a pihentető alvásra.

Lépéseit, tartalmát, körülményeit tekintve fontos figyelembe venni, hogy olyan elemeket tartalmazzon, ami tényleg nyugtató hatással van, akár egy rövidke masszázs, meseolvasás nyugodt, lágy hangvételben segíthet ráhangolni egy szuper pörgős gyermeket is az alvásra.

-       azt, hogy mi történik az esti rutin előtt.

Már a késő délutáni órákban, ahogy közeledünk az estéhez, válthatunk a csendesebb játékokra, elfoglaltságokra, ezzel is előkészítve az esti rutin elérkezését. Ha esetleg van lehetőség a lámpák fényét csökkenteni, azt is megtehetjük.

„Mit tegyek, ha csak cumisüveggel alszik el?”

Ha a szülő ezt problémának látja és változtatni kíván rajta, érdemes a változtatásokat az esti rutin alkalmával bevezetni.

Ezt megtehetjük úgy is, hogy az esti rutin utolsó lépéseként akár olvashatunk mesét gyermekünknek könyvből vagy fejből, tehát ebben az esetben az evést elválasztjuk a közvetlen cumisüveggel való elalvástól. Előfordulhat, hogy az első esti próbálkozásnál a gyermek mégis elalszik evés közben, így másnap este érdemes akár 15-20 perccel kezdeni az esti rutint.

Végül jöjjön a másik leggyakrabban feltett kérdés:

„Mi történt az eddig jóalvó babámmal?

Növekedési ugrás, mozgás fejlődés, fogzás, betegség és akár a hozzátáplálás mind-mind hatással lehet átmenetileg az alvás minőségére és mennyiségére.

Amit a szülő ilyenkor tehet, az az, hogy legyen türelmes, próbálja az eddig jól bevált altatási rutint megtartani, és hamarosan visszaáll a rend.

Szívből remélem, hogy válaszaim segítségetekre lesznek.

Kata lérhetőségei:

Email: katakiss@thebabydreamcatcher.com

Mobil:+44 77 253 167 99

Facebook idekattintva találjátok meg Katát.

 

 Foto: dreamstime.com