Így altasd gyermekedet!

- Kategóriák: ÁlomKlub

Tippek az esti rutin kialakításához


szerző: dr. Árvainé Koczok Márta – tanácsadó szakpszichológus, a  Ne szorongj! honlap szakértője

Békás Cseppke tipegő hálózsák kamáslivalA gyermekek elaltatása egy ideig nagyon könnyen megy, mert minél kisebbek annál hamarabb elfáradnak és szinte azonnal álomba is zuhannak. Ahogy azonban nő a gyermek, úgy válik egyre nehezebbé és bonyolultabbá az esti elalvás.
Egy 2-3 éves gyermeket már nem tudunk ringatni, mert túl nehéz vagy mert ott van a kistestvére is, akit szintén el kellene valahogy altatni. És fontos lenne az is, hogy önállóságra szoktassuk, vagyis arra, hogy ügyesen, egyedül a saját ágyában elaludjon.
Ehhez nagy mértékben hozzájárul, ha sikerül egy olyan esti rutint kialakítani, ami szülőnek és gyermeknek egyaránt megnyugtató.

Hogyan alakítsak ki esti rutint?


1. Gondold át, hogyan szoktak Nálatok telni az esték! - Általában elalvás előtti időben szokott a gyermek fürdeni, vacsorázni és mesét nézni vagy hallgatni.
2. Alakítsatok ki közösen egy sorrendet, ami minden nap ugyanúgy kövesse egymást! - Például 19 óra fürdés, 19:30 vacsora és 20:00 meseolvasás.
3. A mese nézés helyett mindenképp a mese olvasást javaslom elalvás előtt! - A sok villogó vizuális inger, és a sok hang felpörgeti a kisgyermekeket. Hirtelen sok információ zúdul rájuk, melytől ahelyett hogy megnyugodnának, inkább izgatottak lesznek, és még rosszat is álmodhatnak tőle!
4. Az esti mesét már a gyerekszobában olvassátok! - A gyermek helyezkedjen el kényelmesen az ágyában, vagy a kis hálózsákjában hozzánk bújhat és így nézheti az illusztrációkat mese közben.
5. Figyelj arra, hogy gyermeked kényelmes és kellően meleg öltözetben térjen nyugovóra. - Az sem jó ha fázik, az sem, ha melege van. Ne szorítsa a hálóruhája sehol, kényelmes, puha legyen. Ebben is segít Neked a Cseppke, a hálózsákok és pizsik között biztosan megtalálod azt a megfelelő kombinációt, mely a Te gyermekednek a legoptimálisabb.
6. Utána még szellőztessük át a gyermek szobáját! - A friss levegő is a nyugodt alvást segíti elő.
7. Ha gyermeked fél a sötétben, hagyjunk égve egy kis lámpát! - Sok kisgyermek fél a sötétben, vagy nem szeret egyedül maradni. Ilyenkor az is segíthet, ha énekelünk, vagy ha elmeséljük neki, hogy az a kis állat, ami a takaróján vagy a hálózsákján van (pl. a Cseppke-állatka), vigyáz rá éjjel és megvédi őt!

Milyen mesét olvassak a gyermekemnek?


Eleinte nehéznek tűnhet eldönteni, hogy mit olvass neki, hiszen kicsi még, rövid ideig kötik le a történetek. Ha azonban a mindennapok részévé teszitek a meseolvasást, megszokja, megszereti és egyre jobban el tudja majd képzelni a hallottakat, aztán pedig minden nap kérni fogja az esti mesét!

Az esti mese kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az életkori sajátosságokat. Mást és máshogyan érdemes olvasni egy 2 éves gyermeknek, és mást egy 4 vagy 6 évesnek.

2-3 éves korban:
A 2-3 évesek azokat a meséket kedvelik, ahol sok kép van és kevés szöveg. Amik róluk és a mindennapokról szólnak. Szereplőik lehetnek kisgyermekek vagy állatok. Ne legyenek benne még gonosz szereplők és gazdag képzeletet igénylő helyszínek, pont ahogy a Mennyi haver... című Cseppke perszonalizált mesekönyvben sincsenek. Érdeklik őket a dalok, mondókák. Szívesen hallgatják az altató dalokat is.

4-5 éves korban:
A 4-5 éveseket már minden érdekli. A rövid mesék éppúgy, mint a kicsit hosszabbak. Legyenek benne kalandok, fordulatok. Az állatszereplők emberi tulajdonságaiból sokat tanulhatnak. Ekkor már vannak kedvenc meséik is! A Leszel a barátom? című Cseppke perszonalizált mesekönyv pont ennek a korosztálynak való.

6 éves korban:
A 6 évesek már egész hosszú meséket végighallgatnak. Szeretik és végig izgatottak. Találgatják, várják mi fog történni. Szeretik a meseregényeket, melyek elolvasása több napon át tarthat vagy a hosszú népmeséket is.

Életkorukhoz, de legfőképp érdeklődésükhöz igazodva válasszunk esti mesét gyermekünknek, például innen a Cseppke meséi közül is. Akkor lesz jó hangulatú az esti altatás, ha olyan történetet hall, ami tetszik neki!


A gyerekek azokat a meséket is imádják, amit mi találunk ki nekik és fejből mondjuk, akár a kedvenc plüsseiről vagy a hálózsákjukon szereplő állatokról.

Szoktasd hozzá gyermekedet fokozatosan, kisgyermekkortól az esti mesékhez, és akkor Neked is élmény lesz az altatás: a gyermekeddel egy közös utazás Meseországba!

Kutyás Cseppke tipegőhálózsák kamáslivalMiért hasznosak az esti mesék?


Egy olyan világba repíti őket, ahol minden lehetséges! - Kisgyermekkorban a mese és a valóság még jelentősen összefonódik. A mesékből tanulják meg, hogy van jó és rossz, hogyan lehet leküzdeni a nehézségeket, és elérni azt, amit nagyon szeretnénk.
A gyermek szókincsét olyan mértékben gazdagítják, mint semmi más! - A rendszeres meseolvasás hatására fejlődik képzeletük, emlékezőképességük, gondolkodásuk, érzelmi intelligenciájuk! Saját érzéseiket és gondolataikat is ügyesebben meg tudják majd fogalmazni!
A kötődést, és a szülő-gyermek kapcsolatot erősíti! - A szülő, amikor olvas, gyermekével közös élményeket él át!
Meseolvasás közben, vagy után lehet beszélgetni a gyermeket foglalkoztató kérdésekről. - Sok minden történik velük nap mint nap, de általában nem tudják megfogalmazni, elmesélni. Amikor ismerős vagy hasonló helyzetekről hall, eszébe jutnak a saját élményei is. Így könnyebben lehet megbeszélni a nehézségeket, dilemmákat.
A gyermeket kikapcsolják, és teljesen feltöltik! - Észrevétlenül is arra tanítják meg, hogy bízzon magában, a képességeiben. Azonosulhat a kiemelkedő mesehősökkel és bátrabbá válhat általuk.
Megnyugtatják a gyermeket. - A kicsit sok minden izgatja, sok kérdés van benne a világgal kapcsolatban. A mese hallatán azonban megerősödik az igazságos világba vetett hite. Érzi, hogy minden rendben van: a rossz megkapja büntetését, a jó pedig elnyeri jutalmát.


Látható tehát, mennyi haszna van az esti mese olvasásának. Már kisgyermekkortól érdeklik őket a történetek. Érdemes rá minden nap 10-15 percet szánni, mert a későbbiekben sokszorosan megtérül! A gyermek érzelmi világa gazdagodik általa, emellett kognitív képességei is látványosan fejlődnek. És nem utolsósorban a szülő-gyermek kapcsolatra is nagyon jó hatással van! Mesélj Te is, hogy gyermeked ügyes, okos és boldog lehessen!Ha problémád van gyermeked esti altatásával, fordulj bizalommal a pszichológus szakértőhöz a  neszorongj.hu weboldalon vagy a Ne szorongj! Faccebook oldalán!

Tudtad, hogy a Cseppke hálózsákokon szereplő valamennyi állatkához tartozik egy olyan mese, amit a fenti cikk írója ellenőrzött? Egy mese, amely segít gyermekeddel megszerettetni az állatkát, és rajta keresztül a hálózsákot is. Ugyanakkor segít az esti elcsendesedésben is, míg a zsákocska az éjszakák nyugalmát biztosítja gyermekednek és neked egyaránt. A Cseppke tipegőhálózsákokat idekattintva, az állatkák meséit pedig itt találod.

Cseppke figurák