Hogyan öltöztesd gyermeked éjjel?

- Kategóriák: ÁlomKlub

A hideg idő beálltával egyre nagyobb gondot jelent, ha a gyermek kitakarózik éjjel. Az éjszakák hűvösek, de fűtés még a legtöbb lakásban nincs, és ha központi rendszerről jön, akkor nincs is rá befolyásunk. Ilyenkor remek szolgálatot tesz a Cseppke hálózsák, amely még az olyan gyerekeket is "ráveszi" a melegebb hálóruha viselésére, akik más hasonló ruhadarabot nem tűrnek meg magukon. Ám önmagában a Cseppke hálózsák kevés ahhoz, hogy teljes védelmet nyújtson az éjszakai megfázás ellen. Hiszen a szoba hőmérséklete, a gyermek aláöltözete, illetve plusz takarója mind-mind befolyásolják a körülményeket, amelyek "felelősek" egy esetleges megbetegedésért.

"Jó, jó, de akkor mit tegyek? Hogyan öltöztessem föl a gyereket? Hány fok legyen a szobában? Mit tehetek még?" - merül föl egy ilyen bevezető után minden anyukában a kérdés. Igazából mi magunk sem tudtuk a pontos választ. És valószínű, pontos válasz nem is létezik, mert az első és legfontosabb szempont maga a gyermek és az ő igényei, amelyekkel mi nem vagyunk tisztában. Mégis, a magunk frontján megpróbálunk segíteni. Megkerestünk egy gyermeköltöztetési szakértőt és egy gyermekorvost, akik mindketten gyakorló anyukák is, és megkértük őket, hogy próbálják ki gyermekükkel a Cseppke hálózsákot, és a tapasztalataik alapján adjanak tanácsokat, hogyan öltöztessük és milyen körülményeket biztosítsunk a kicsinek, ha szeretnénk megóvni egy esetleges éjszakai megfázástól. Lássuk hát az ő tanácsaikat!


Kata_kicsi

Földi-Szilvási Kata

a MammBa Baba- és kisgyerek-öltöztetési blog szakértője  

A legfontosabb, hogy gyerekfüggő, hogy ki-mit ad a hálózsák alá a gyerekére, mert van olyan gyerek, aki egész éjjel megtűri magán a plusz takarót is, van aki pedig lerúgja. Azt javaslom, hogy a hálózsák első használatakor mindenképp menj be 2-3 napon át a gyerekhez éjszaka (legalább egyszer), hogy megnézd, ki van-e takarózva, vagy ha nincs plusz takaró, akkor fogd meg a kicsi nyakát (ne a kézfejét, mert az nem mérvadó), hogy nem túl meleg vagy hideg-e, és aszerint használj még plusz ruharétegeket.

A táblázat aszerint az általános helyzet szerint készült, hogy a gyerek kitakarózik éjjel, és az ujjatlan Cseppke hálózsák veszi át a takaró szerepét.

aláöltöztetés Kata

 

Ha egy olyan még nem mozgó babáról van szó, akit ha betakarsz, a takaró rajta is marad hosszú távon, akkor egy kicsit más a helyzet. Ebben az esetben a takaró mellett a 22-24 fokos szobahőmérsékletű öltöztetést vedd figyelembe, és télen egy vastagabb takarót tegyél rá pluszban, nyáron pedig egy vékonyabb plédet!

+1Tipp a Tipegőhálózsákot vásárlóknak - Ha a gyermeked abban a korban van, hogy a kedvenc játéka a zokni levétele a lábáról, akkor a (kamásli nélküli) Tipegőhálózsák alá inkább harisnyát adj rá, mint hogy mezítláb legyen akár több órán át is!

A MammBa Facebook oldalához kattints ide! 

Orsidr. Birta Orsolya

a Mami Gyógyít blog gyermekorvos mamija  

Ősszel is aludjunk jól, és ébredjünk nátha nélkül! Mit tehetünk azért, hogy gyermekünk a hirtelen beköszöntő őszben a lehető legtökéletesebb körülmények között aludjon? Ez sok anyukát és apukát foglalkoztat mostanság, hiszen – bár a cikk születésének napján szinte nyári meleg volt - az éjszakák bizony már hűvösek. Hajnalban pedig kifejezetten lehűl a lakás, és bizony kellemetlen hidegre, nemritkán orrfolyásra és tüsszögésre ébredhetünk, ha nem gondoskodunk a megfelelő megelőzésről okosan és időben. Bár a megfázást nem a hideg okozza a közhiedelemmel ellentétben, hanem vírusok, mégis, ha hideg van, ideálisabbak a körülmények a kórokozók terjedéséhez. Viszont paradox módon a túl meleg helyiségekben is gyorsabban terjednek a vírusok, mert a nyálkahártyáink kiszáradnak, így védtelenebbek a támadással szemben!

Gyermekünk számára nagyon leegyszerűsítve sem a túl hideg, sem a túl meleg szoba nem jó az éjszakai alváshoz. Az ideális hőmérséklet, amelyet gyermekünk szeret, nagyon egyedi lehet, de általánosságban elmondható, hogy a 22 ℃ fok körüli hőmérséklet a legideálisabb az éjszakai alváshoz. Persze ez lehet 21 és 23 fok, vagy akár ennél több és kevesebb is.

A gyakorlatban a problémát az jelenti, hogy a tipegők körülbelül egy perc alatt rúgják le magukról a takarót, és nem lehet ötpercenként beszaladgálni hozzájuk, hogy visszatakargassuk őket, ugye? Hiszen éjszaka mi, a szülők is pihenni szeretnénk! Vannak nagyon érzékeny gyermekek, akik egy icipici zajra már felébrednek, elég csak a védőrácsot kinyitni az ajtajukon, már fel is pattannak, és az éjszaka kellős közepén közlik, hogy „játsszunk”! Ugye ismerő ez a szituáció?

Mégis, mit tehetünk akkor, hogy megfázás nélkül ébredjünk, és gyermekünket is megvédjük ettől?

1. Ha tehetjük, indítsuk be a lakásunk vagy házunk fűtését néhány órára éjszaka is. Programozható fűtésrendszerrel ez megoldható. Nálunk ez úgy zajlik, hogy ha benn 20 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor bekapcsol a fűtés 1-2 óra hosszára, valamint reggel is 6 óra körül mindig, így nem fordul elő, hogy vacogva ébredünk, mert benn 18 fok lett hirtelen az éjszakai kinti lehűlés miatt.

2. A hősugárzóról megoszlanak a vélemények, hiszen nem egy lakástüzet okoztak már, így mi semmiképpen sem javasoljuk, hogy éjszaka felügyelet nélkül használd a gyerekszobában. Pedig nagyon jó megoldás lenne, hogy közepes vagy alacsony fokozaton hagyjuk bekapcsolva, természetesen távol a gyermek ágyától, nehogy játszásdiból rádobja a takaróját vagy a maciját, ami meggyulladva tragédiát okozhat. Biztosabb megoldás lehet egy radiátor típusú extra fűtőtest, olyan típusú, ami nem gyulladhat meg.

3. Ősszel már ne legyen nyitva az ablak éjszakánként, hiszen hiába fűtünk benn, ha kintről bejön a 10 fokos levegő, akkor igazából nem csináltunk semmit. Érdemes a sötétítőket is behúzni még a szoba fűtése előtt, hiszen az ablakon át nagyon sok meleg kiszökik.

4. Viszont túl meleg se legyen, hiszen akkor pillanatok alatt megizzad gyermekünk, és megint kész a baj egy hidegebb szobában.

5. Altassuk kicsinket hálózsákban. Ja persze, könnyű ezt mondani- sóhajtanak fel a fél éves és idősebb babák szülei most. Igen, tudom, hiszen az én kisfiam is körülbelül 6 hónapos koráig tűrte a klasszikus hálózsákot - akkor elkezdett forogni, és a hálózsák felvétele konstans üvöltésbe torkollott - hiszen nagyon zavarta már a szabad mozgásban. De erre is van megoldás! A Cseppke tipegőhálózsákjai kifejezetten olyan babáknak készültek, akik már aktívan mozognak alvás közben is. Mi is ezt használjuk, és már az első pillanatban nagyon megörültünk neki, mikor hallottunk róla, hiszen tényleg hiánypótló a piacon. Viszont a hálózsák nem helyettesíti a fűtést! Nem arra szolgál, hogy egy hideg szobában altassuk a gyermekünket, hiszen a keze, lába, feje, tarkója ugyanúgy lehűlhet a 18-20 fokos szobában, mint takaró nélkül.

6. Fogadjuk el, hogy a nátha fő okozói a vírusok, de mégis tehetünk ellenük! A vírusok akkor is terjednek, amikor nem látod őket: utazol a villamoson, mégy az utcán, vásárolsz a boltban- elköhinti magát valaki, és máris ott repülnek a levegőben a nyálkacseppjeivel együtt a vírusok, amelyek a te orrodba vagy szádba bejutva már meg is betegítettek. Hatványozottaban érvényes ez, ha gyermeked közösségbe jár. Bölcsiben, oviban, de még az iskolában is az első hetekben garantált az orrfolyás és a köhögés... de erről már egy másik bejegyzésben olvashatsz hamarosan nálunk, a Mami Gyógyít blogon.

Viszont ha betartod a fenti tanácsainkat, akkor jelentősen csökkented a megfázás, és az ezzel járó kellemetlenségek esélyét gyermekednél!

A Mami Gyógyít Facebook oldalához kattints ide!