Ha nem akarsz egy vagyont fizetni, mégis szépet szeretnél…

Ha nem akarsz egy vagyont fizetni, mégis szépet szeretnél…

- Kategóriák: Blog

Általában a fenti mondattal ajánlják egymásnak az anyukák az otthon dolgozó hobbivarrónők tipegőhálózsákjait a Cseppke helyett. De valóban alternatívái ezek a termékek a mieinknek? Ezt a kérdést boncolgattam magamban. 

A közösségi oldalakon, különböző zárt csoportokban időről-időre felveti egy-egy anyuka a kérdést:

„X hónapos/éves gyerekemnek tipegőhálózsákot keresek, Ti melyiket ajánljátok?”

A kérdés alatt pedig minden esetben megindul a hozzászóláscunami, amiben az anyukák, általában egyetlen márkanévvel ajánlják a kedvencüket, amikre ők esküsznek. 

Ha tagja vagyok a csoportnak, természetesen végig nézem a válaszokat, és azt tapasztalom, hogy kétféle egyszavasnál hosszabb hozzászólás elterjedt ezek alatt a posztok alatt:

Az egyik esetben azok az anyukák szólalnak meg, akik már többféle márkát is kipróbáltak, és van összehasonlítási alapjuk is, nem csak „vak hitük”. Ők szinte kivétel nélkül arról számolnak be, hogy a Cseppke váltotta be a leginkább az elvárásaikat. Ilyenkor nagyon büszke vagyok és úgy érzem, hogy ezekért a visszajelzésekért is megéri dolgozni olyan sokat.

A másik egyszavasnál hosszabb hozzászólás típusban mindig felüti a fejét az ár kérdés. Legutóbb szó szerint így ajánlott valaki valakit: „Ha nem akarsz egy vagyont fizetni, mégis szépet szeretnél:” és belinkelt egy nevet. Rákattintottam a névre, mert kíváncsi voltam, ki az, aki tudja, amit mi nem: szép tipegőhálózsákot készíteni nem „vagyonért”, tehát – gondolom – olcsón.  A név mögött egy anyuka Facebook profilja szerepelt, hátán hordozott kisgyerekkel és egy nagyon szimpatikus férjjel az oldalán. Tipegőhálózsák márkának azonban nyomát sem találtam.

Ennek kapcsán több gondolat is szöget ütött a fejembe:

Vajon mennyire minőségi alapanyagból varr ez az anyuka, hogyha szép is és olcsó is, amit csinál?

Vajon mi garantálja, hogy szépen is dolgozik?

Vajon ő is olyan nagy gonddal és hozzáértéssel válogatja össze az alapanyagokat (cipzárt, kamáslit, passzét, színes polárt, mintát), mint mi? Egyáltalán van ideje a sok-sok különböző lelőhelyet felkutatni, hogy összepasszintsa az alkatrészeket?

Vajon ő is készít csúszásgátlós zsákocskát?

Vajon mennyi időt szánt az előzetes tervezésre?

És vajon a szabásmintája honnan van? Ő is kiadta szakembernek, hogy modellezze le sok pénzért méretről-méretre?

Vajon mennyit kell várni arra, hogy megvarrja a kívánt tipegőhálózsákot?

Vajon ismeri-e azt a sok-sok fejlesztést, amit mi évről-évre bevezettünk a zsákjainkon a visszajelzésekből okulva? És azt a sok buktatót, aminek figyelmen kívül helyezésével egy pillanat alatt használhatatlanná válhat egy zsákocska?

Vajon ő javít garanciálisan, ha szükség van rá? És azután?

Vajon szeretni fogja a kisgyerek úgy a zsákocskát, mint a mi aprócska „ügyfeleink” a Cseppkéjüket? Vagy lehet, hogy sosem akarja majd fölvenni, és akkor bármilyen olcsón is készült el, fölösleges pénzkidobás volt csupán?

Vajon mennyire tartós az a zsákocska, amit ő ilyen olcsón készít? Vajon az is kitart, míg testvérről-testvérre „száll”?

Vajon az ő zsákja is eladható évek múltán használtan többezer forintért? Mert a miénk igen. (De akkor miért gondolják úgy az anyukák, hogy mindez „vagyonokért” van?)

Vajon ő is ír mindegyik zsákjához mesét, hogy ezzel is megkönnyítse az altatási rituálét (hogy a zsák megszerettetéséről már ne is beszéljünk)?

Vajon, ha valakinek mégsem tetszik, amit varrt, ő egy szó nélkül visszaveszi a zsákocskát 14 napon belül? Vagy cseréli azonnal, ha nem lett jó a méret?

Vajon neki mennyi ideje van az érdeklődőknek segítséget nyújtani üzenetben, levélben, telefonon? És mennyi ideje van a cserékre? Reklamációkra?

Vajon hogyan lehet nála rendelni, ha nincsen weboldala? Bonyolult vagy egyszerű?

Vajon úgy is megéri neki ilyen olcsón varrni, hogy rendesen adózik a bevétele után?

Vajon milyen minták vannak az ő zsákjain?  Olyanok, amiket bárki vehet egy rövidáruboltban? Vagy rávasal valamilyen matricát? (Az vajon mennyire tartós?) Tudja-e, hogy ezek a minták jogdíjassá válnak, amint harmadik személynek értékesíti őket? Esetleg ő is tud egyedi mintát tervezni és szitáztatni?

Ezek a kérdések mind-mind olyanok, amelyekre a Cseppkének abszolút pozitív válaszai vannak. Tiszta lelkiismerettel írom: egyáltalán nem célom lehúzni az otthon varró tipegőhálózsák-készítő anyukákat, sem a munkájukat. Csupán arra jöttem rá elmélkedésem során, hogy egyáltalán semmiben sem összehasonlítható a két termék és a két szolgáltatás, amit egy évek óta bevezetett márka és egy otthon, a gyermekneveléshez passzintható megélhetést kereső anyuka tud nyújtani. (Sőt, továbbmegyek: két különböző márka is nagyon nehezen összehasonlítható.) Természetesen érthető, ha valaki az anyuka könnyebben elérhető zsákocskáját választja, de már a kérdésfelvetésnél tudnia kéne a kérdezőnek (és a válaszadóknak is), hogy mi az, ami fontos a tipegőhálózsák-vásárlás előtt álló szülőnek és ez alapján kellene megkeresni az igazán neki való márkát vagy terméket. A téma viszont annyira szerteágazó, hogy eldöntöttem, írok erről más aspektusból is, egy következő cikkben…

ui: 
Ezúton is hálásan köszönjük minden kedves anyukának, ha egy-egy közösségi csoportokban érdeklődő kérdésére a Cseppkét ajánlja megoldásként.