Bemutatjuk áprilisi szakértőnket: Dr. Tajti Zsanett

Bemutatjuk áprilisi szakértőnket: Dr. Tajti Zsanett

- Kategóriák: ÁlomKlub

Dr. Tajti Zsanett

Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
Gyermekintenzív terápiás szakorvos

Az SZTE Gyermekklinika Gyermekintenzív Osztályán dolgozik egyetemi tanársegédként, mellette a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat munkatársa, valamint a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek karitatív program vezetője. 1.5 éve hozta létre a „Tündéri doktornéni – online gyermekorvosi rendelő” Facebook csoportot, melyben szülőknek nyújt segítséget a gyermekbetegségek útvesztőjében. Az intenzív ellátásban a magas szakmai színvonalon történő precíz team munkát tartja elsődlegesnek, online munkája során viszont a szülőkkel való közvetlen, érthető kommunikációt és a modern, evidenciákon alapuló gyermekközpontú orvoslást képviseli.

Az ÁlomKlub leges-legelső szakértője egy valódi gyermekorvos anyuka, aki szerteágazó mindennapos munkájával remekül szemlélteti, hogy milyen sokféle feladatot képes ellátni egy gyakorló édesanya. Zsanett így mesél arról, hogy mivel foglalkozik a hétköznapokban:

„A klinikai munkám során a legsúlyosabb állapotú gyermekek ellátásában veszek részt, mely hatalmas szakmai kihívás, de ha lehet ilyet mondani, a szívem csücske. A szegedi Gyermekintenzív osztályon olyan csapatban dolgozhatom, ahol a legnehezebb napokat is a jó hangulat és egymás támogatása jellemzi mindamellett, hogy szakmailag országosan elismert sikereket tudhat magáénak. Mellékállásomban a legkisebb hősöket, a koraszülötteket is ellátó újszülött életmentő szolgálat munkatársa vagyok. A mentés egy másik olyan szakterület, ahol az ember csapatban dolgozhat és hatalmas kihívásokkal néz időnként szembe. A koraszülöttek akár hónapokkal hamarabb megérkezhetnek és időnként a tenyerünkben elférnek, törékenyek és önállóan még nem képesek lélegezni vagy akár a keringésük szorul átmeneti támogatásra. A környező kórházakban született súlyos állapotú kisbabák centrumba szállítása mellett időnként otthon szüléshez, vagy otthon bekövetkezett súlyos állapotromlás miatt indul útjára a mentő és igyekszünk stabilizálni, megmenteni a gyermekeket.”

Ám Zsanett nem „éri be” annyival, hogy a legsúlyosabb állapotú gyermekekért tesz meg mindent. Arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik még, így válaszolt:

„Talán amiatt, mert a napjaim nagy részét a súlyos állapotú gyermekek ellátása tette ki, vállaltam gyermekorvosi magánrendelést Kisteleken, egy Szeged melletti kisvárosban, ahol olyan gyermekekkel is találkozhatom, akik elevenek, megfázásuktól vagy hasfájásuktól eltekintve jól vannak. Ellátásukkal feltöltődöm, betegségük gyógyításával a klasszikus gyermekorvoslásban is részt tudok venni.” 

A beszélgetés közben, miközben egy végtelenül elhivatott orvos személyisége rajzolódott ki számomra, az is kiderült, hogy Zsanett a munkája mellett, egyéb karitatív tevékenységeknek szenteli értékes idejét. Így mesélt nekünk erről:

„Nem elég gyógyítani akarni, időnként meg kell teremtenünk a feltételeket is. 2015-ben hoztam létre a “Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” programot, ami a Gyermekintenzív Osztály támogató kezdeményezése új orvostechnikai eszközök, a gyermekek kényelmét elősegítő használati tárgyak beszerzésére. A karitatív program számos sikeres rendezvényt tudhat magáénak, például a három éve minden márciusban megrendezésre kerülő Intenzív Aerobik Napot és a múlt decemberben debütált Adventi Élményvacsorát, melyek bevételéből számos eszköz került az osztályunkra. Emellett magánszemélyek, vállalkozók és cégek is egyre gyakrabban támogatnak minket, illetve a legsúlyosabb állapotú kisgyermekeket.” 

Egy „átlagembernek” mindez már bőven elegendő lenne ahhoz, hogy hátradőljön és úgy gondolja, mindent megtett, mi tőle telhető a szakmai kihívások terén. Nem így Zsanett. Ő hallgatva egy ismerős ötletére saját Facebook csoportot is gondoz, amelyben minden szülőt szeretettel lát.

„A “Tündéri doktornéni - online gyermekorvosi rendelő” ötlete egyik barátnőmtől származik, ő kérte, hogy Facebook csoportjához kapcsoltan az ottani édesanyák kérdéseire válaszoljak. Ezt követően indult a csoport 2017 októberében, ami mostanra több mint 16.000 tagot számlál. Az oldal lényege a gyermekorvos tanácsadás, bárki megírhatja kórtörténetét vagy dilemmáját gyermekével kapcsolatban és a csapat munkatársaival igyekszünk rövid időn belül hiteles szakmai választ adni a kérdésükre.” 

A külső szemlélőben mindezek láttán a következő gondolatok motoszkálhatnak Zsanett sok-sok munkáját, projektjét látva: „Jó-jó. Könnyű neki, gyermek nélkül jut ideje mindenre.” Ám a Tündéri doktornéni, az ÁlomKlub legelső szakértője azonnal rá is cáfol a huhogásra:

„A legnagyobb csoda 2018 áprilisában érkezett hozzánk, ekkor született kisfiúnk Benedek, aki lassan egy éves lesz. Gyermekorvosként különösen érdekes megélni az anyaságot, mindent szakmai és anyai szemmel látni egyszerre. Sokan azt gondolják, hogy mennyivel egyszerűbb lehet a helyzetünk, egy biztos, hogy nem rettenünk meg a 40 fokos láztól, de időnként azzal meg kell barátkozni, hogy ugyan minden létező eshetőséget végig vettünk, kizártunk és minden praktikát kipróbáltunk, de az orvos gyereke is sztrájkolhat az etetésnél vagy egy éjszaka 15x kelhet.”

Tehát mindamellett, hogy elhivatottan menti meg súlyos állapotú gyermekek életét, vezet egy körzeti gyermekrendelést, gondoz egy fontos és jelentős karitatív programot és mindeközben online ad tanácsot az elkeseredésükben hozzá forduló szülőknek, dr. Tajti Zsanett ugyanazokkal a nehézségekkel küszködik, mint bármelyik édesanya. Ezért tud a leghitelesebben segíteni az ÁlomKlub tagjainak is.

Kapcsolódó írások