Az alvásmegvonás hatása a párkapcsolatokra

Az alvásmegvonás hatása a párkapcsolatokra

- Kategóriák: ÁlomKlub

Miért van az, hogy ha rosszul alszunk, a többi ember lesz elviselhetetlen?

Biztos neked is ismerős a helyzet. Rossz, nyugtalan éjszakád volt, nem hagytak aludni, másnap pedig mindenki úgy vezet, mintha most szabadult volna a zártosztályról, a kedvenc kávézódban vagy boltodban ráérősen tötyörésznek előtted a sorban és a munkahelyeden meg újra és újra ugyanazt az ostoba kérdést teszik fel, amit már tízszer megválaszoltál korábban. Ilyenkor vajon maga az univerzum esküdött össze ellened? Vagy csak nem vetted észre a kandikamerát és igazából valami viccelődő YouTube troll küldi rád ezeket az idiótákat? Nem zárhatjuk ki ezt az eshetőséget sem, de azért talán valószínűbb, hogy a kialvatlanság miatt nem tudsz normálisan reagálni a frusztráló helyzetekre.

Én is a közelmúltban akadtam rá erre a tanulmányra (1), amit az Arizonai egyetem kutatói készítettek 2006-ban, melynek során 55 órás alvásmegvonás után az alábbi tüneteket mutatták a résztvevők:

• Nagyobb eséllyel hibáztattak másokat
• Kisebb hajlandóságot mutattak egy konfliktus enyhítésére saját hibáik elismerésével
• Megnövekedett agresszió
• Kisebb hajlandóságot mutattak arra, hogy viselkedésükkel hatékony társas együttműködésben vegyenek részt

Ezek talán nem tűnnek világrengető újdonságnak, de mégis remekül rávilágítanak a problémára. Tegyük fel, hogy egy újszülött kisbaba boldog szülei vagytok. Az életetek kétségtelenül csodás, de azért legyünk őszinték: egy újszülött óriási felelősség, a szülőknek
naponta csillió döntést kell meghozniuk. (Ez a csillió persze csak becslés, de azért nagyjából stimmel.) És persze minden meghozott döntés kapcsán valahogy egyetértésre kell jutnotok a partnereddel.
1. Hánykor fektessük le?
2. Mit csináljunk, ha sírni kezd?
3. Megszoptassuk? Van erre lehetőség egyáltalán?

Ezekben a kérdésekben mind egyetértésre kell jutnotok és aztán ha mégse válnak be, akkor újra felül kell vizsgálnotok őket. Ez még csak három kérdés volt a szinte végtelen sok közül, amelyek felmerülhetnek, már rögtön az első hetekben. Minden egyes kérdés félreértések forrása lehet.
Lehet, hogy a pároddal jól bevált módszereitek vannak a vitás helyzetek rendezésére és az is lehet, hogy már jóval a terhesség előtt megbeszéltetek jó párat a lehetséges felmerülő nehézségek közül, de ahogy azt minden szülő tudja, ezek a tervek egyből mehetnek a levesbe, ha a dolgok nem pont úgy alakulnak, ahogy előre gondoltátok.

Szóval komoly döntések meghozatala előtt álltok, amiket neked is és a párodnak is el kell fogadnotok, miközben már eleve frusztráltak vagytok, hiszen a dolgok nem úgy alakultak, ahogy elterveztétek és mindennek a tetejébe még az a képességetek is súlyosan csökkent, hogy civilizált és ésszerű módon reagáljatok egymás érveire.
Két ember élete talán legfontosabb döntéseit kénytelen meghozni, miközben pszichés beállítottságuk arra készteti őket, hogy egymást hibáztassák, mindenért felkapják a vizet és úgy általában kevésbé képesek korrekt és felelős módon együttműködni. Igazi rémálom.
Tovább tetézve a dolgot, a kialvatlan párok kevésbé mutatnak megbecsülést (2) egymás iránt és nagyobb eséllyel érzik az elismerés hiányát, Amie Gordon, a Berkeley Egyetem Személyiségpszichológia szakának doktorandusza szerint.

És ha mindez még nem lenne elég, azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kialvatlanság csökkenti a libidót, azaz valószínűleg kevesebb házastársi együttlét lesz a kapcsolatban. Sok szülő számolt be arról, hogy már egyáltalán nem szexelnek, mivel egyikük a kanapén vagy a gyerek mellett alszik, és ha nagy ritkán mégis lehetőség nyílna rá, akkor mindketten túl fáradtak, vagy nincs is kedvük hozzá. Számos pár átesik ezen a szakaszon anélkül, hogy kapcsolatuk megsínylené és én sem azt próbálom sugallni, hogy az alvásmegvonás a párkapcsolatod végét jelentené. Egy rosszul alvó baba nem feltétlenül jelent válást, de annyit biztosan kijelenthetek, hogy nem segíti a probléma megoldását.

A kisbabák persze csodálatosak! Ugyan mi is érhetne fel ahhoz az első pár hónaphoz, amikor a pároddal álltok a kiságy mellett és együtt néztek le az új élet csodájára, amit ti ketten hoztatok létre? Ez talán a legromantikusabb élmény, amit el tudok képzelni és fontos, hogy
megóvjátok és jól éljétek meg ezt az életszakaszt. Ez pedig nem egyszerű feladat, ha folyamatosan a pároddal veszekedtek, mert halálosan kialvatlanok vagytok. Számtalan érvet lehetne felsorakoztatni, hogy a megfelelő alvás miként szolgálja a babák
érdekét, de érdemes ezt az önző érvet is figyelembe venni és megfontolni, hogy ez miként hathat rád, a párodra és a kapcsolatotokra. Hiszen a gyerek sem kaphat nagyobb ajándékot, mint hogy a szülei szeretetben és boldogságban vannak együtt.

Szóval még mielőtt párterápiára mennétek és külön hálószobába költöznétek, sőt még mielőtt belekezdenétek egy újabb kilátástalan vitába arról, hogy melyik úton induljatok a bölcsibe, próbáljatok meg egy hetet arra szánni, hogy a kicsi végigaludja az éjszakát, hátha másképp
látjátok majd a dolgokat, ha mindenki kipihent lesz. Az eredményben garantáltan nem fogtok csalódni.

A jó hír az, hogy van néhány gyors és egyszeru lépés, amelynek segítségével gyermeked már ma estétol kezdve keresztül fogja tudni aludni az egész éjszakát, és hosszan, nyugodtan fog tudni aludni napközben is.


1. lépés: Válaszd a korai lefekvést!


Valamikor este 6 és 8 óra között van a legjobb ido arra, hogy a baba vagy kisgyermek ágyba kerüljön. Ez biztosítja, hogy gyermeked képes legyen egy éjszaka során 11-13 óra alvásra. (És igen ... minden gyermeknek kb. 10 éves koráig ennyit kellene aludnia éjszakánként.)


2. lépés: Ugyanott altasd el a gyermeket minden este!


Függetlenül attól, hogy gyermekednek saját szobája van vagy szüleivel, testvéreivel egy szobában alszik, fontos, hogy gyermekedet minden este ugyanoda tedd le aludni (és napközben is, amennyire csak lehetséges). Ez tudatja a gyermekkel, hogy biztonságban és olyan helyen van, ahol aludnia kell.


3. lépés: Alakíts ki egy kiszámítható esti rituálét!


A következetesség és a kiszámíthatóság nagyon fontos a csecsemok és kisgyermekek számára. Nagyon megkönnyíti számukra, hogy álomba szenderüljenek, ha tudják, mire számíthatnak lefekvéskor, ezért olyan fontos az esti rituálé kialakítása.

Jó példa lehet egy esti rituáléra az alábbi:

Este 6:25. Fürdetés és fogmosás

Este 6:35. Babamasszázs majd pizsama és hálózsák

Este 6:40. Szopizás vagy tápszer (MEGJEGYZÉS: NE hagyd a gyermeket elaludni etetés közben!)

Este 6:55. Meseolvasás vagy ének

Este 7:00. Kiságyban elalvás

Az esti rituálé ideje célszerű, ha belefér a 30-40 percbe, és nagyon fontos, hogy a menete lehetőleg ugyanaz legyen minden este. Az ismétlés és kiszámíthatóság tudatja a gyerekkel, hogy hamarosan alvás jön.

4. lépés: ÉBREN tedd ágyba a gyermeket!


Ha az altatáshoz eddig ringattad, szopiztattad vagy más módon dajkáltad a babát, az ébren ágyba fektetés nehéznek tűnhet ... de valójában a legfontosabb lépés! A gyermek csak akkor tanulja meg magától végigaludni az éjszakát, ha hagyod, hogy segítséged nélkül szenderüljön
álomba az esti lefekvéskor. 

5. lépés: Ha a baba éjszaka felébred, várj néhány percet mielőtt bemész hozzá!


Mindenki - csecsemő és felnőtt egyaránt - valójában többször is megébred minden éjjel, ezek az ébredések általában az alvásciklusok végén történnek. A legtöbb felnőtt számára ezek a megébredések olyan rövidek, hogy másnap reggel már nem is emlékszünk rájuk. Azonban sok
gyermek azonnal elkezd nyűgösködni vagy sírni, amikor megébred. Ez egyszerűen azért van, mert nem tanultak meg maguktól elaludni. Ha egy csecsemőt születése óta szopiztattak vagy ringattak ahhoz, hogy elaludjon esti lefekvéskor, nem meglepő, hogy nem tud magától álomba szenderülni újra az éjszaka közepén. A jó hír az, hogy minden gyerek képes magától visszaaludni néhány perc alatt, ha éjszaka felébred. 

Fontos azonban megjegyezni...

...hogy univerzális megoldás nem létezik. Pontosan azért, mert minden baba és kisgyermek más. A személyre szabott terv és segítség ezért is nagyon fontos minden egyes családdal való együttműködésnél. Ha úgy érzed, hogy ebben a folyamatban a segítségetekre lehetek, jelentkezz nálam és keressük meg együtt a mindenki számára testhezálló megoldást.

dr. Oláhné Szakács Mariann

+36 70 941 1349
mariann@simplysleepy.com
simplysleepyconsultancy
simplysleepy.com

Forrás:
(1.) Kahn-Greene, E. T., Lipizzi, E. L., Conrad, A. K., Kamimori, G. H., & Killgore, W. (2006).
Sleep deprivation adversely affects interpersonal responses to frustration. Personality and
Individual Differences, 41(8), 1433-1443. https://doi.org/10.1016/j.paid.2006.06.002
(2.)Gordon, A. M., & Chen, S. (2014). The Role of Sleep in Interpersonal Conflict: Do Sleepless
Nights Mean Worse Fights? Social Psychological and Personality Science, 5(2), 168–175. https://
doi.org/10.1177/1948550613488952