Hogyan fejlődik az 1 hónapos baba? A gyerekorvos válaszol.

Hogyan fejlődik az 1 hónapos baba? A gyerekorvos válaszol.

- Kategóriák: BlogHa ezt a cikket olvasod, akkor minden bizonnyal nemrég lettél édesanya. Gratulálunk! Egy izgalmas utazás vette kezdetét, ami a mindennapos kihívások mellett megannyi örömet tartogat számodra! Ebben a bejegyzésben dr. Tajti Zsanett csecsemő és gyermekgyógyász, a tunderidoktorneni.hu weboldal létrehozója és tanácsadó orvosa segítségével azt vizsgáljuk, hogyan alakul az 1 hónapos kisbaba fejlődése. Ismerd meg, hogy mi történik ebben az időszakban, és azt is eláruljuk, picikéddel hogyan tudtok még jobban egymásra hangolódni. Tarts velünk! 

Az 1 hónapos baba

Minden gyermek sajátos tulajdonságokkal és temperamentummal rendelkező egyéniség. A fejlődés közismert fázisain pedig mindenki egyéni változatban halad át. Lássuk, hogy mik ezek! 

  • Az első néhány hét a „kampány időszaka” - a kisbabád legtöbb esetben tüneményes, kizárólag eszik és alszik.

  • Csak reflexmozgásai vannak, akaratlagos mozgásai még nincsenek. 

  • Egy-egy erős hangra összerezzen – ez az ún. Moro reflex – ami már a 9. héttől az anyaméhben megjelenik. Ez lényegében a veszélyre adott önkéntelen reakció, vagy megriadás, ami a karok szimmetrikus mozgásával, az adrenalin szint növekedésével jár, melyet szaporább légzés, a vérnyomás emelkedése, valamint bőr kivörösödése kísér, illetve a gyermek elkezd sírni.

  • Hason fekve a baba néhány pillanatra emeli az állát, a fejét átfordítja.

  • Kezei ökölben, karok hajlított tartásban.

  • A csöppség kezdi felismerni a hangodat, ismeri az illatodat, szemkontaktust teremt veled, reagál az érintésre.

  • A napja nagy részét (16-17 órát) alvással tölti. Kezd különbséget tenni a nappal és az éjszaka között, olyankor alszik többet egy huzamban. 

  • A pici gyakran ébred fel enni, vagy azért, mert tele a pelus. Az alvási ciklusok időtartama átlagosan 30-50 perc, de ez a csecsemő egyéni szükségleteitől függően változhat.

FONTOS!

Háton altasd az újszülöttet, hason csak nappal, felügyelet mellett tartózkodjon, ugyanis a hason fektetés bizonyítottan növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát! 

A légzésfigyelő beszerzése hamis biztonságérzetet adhat, nagyon fontos, hogy minden szülő tisztában legyen az újszülött újraélesztés lépéseivel!

Figyelemfelkeltő lehet, ha kisbabád a fejét egyáltalán nem emeli, szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál. Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, mindenképp konzultálj a gyermekorvosoddal! 

1 hónapos baba

Gondoltad volna?

Már a 4 hetes kisbabával is lehet, sőt érdemes is játszani! Használd ki azokat a rövid periódusokat, amikor a pici ébren van. Ilyenkor az érintés, a simogatás jelenti számára a minőségi együtt töltött időt, ennek fontos szerepe van a csöppség fejlődésében is! Élvezd a közös a pillanatokat, mert szinte kettőt pislogsz és azon kapod magad, hogy a baba önállóan ücsörög! 

Ahogy telnek a hetek, úgy leszel egyre bátrabb a sétával is! Levegőzzetek minden nap, ez a te mentális egészségednek is jót tesz. Ha bizonytalan vagy, hogy mit adj a babára, töltsd le ingyenes útmutatónkat idekattintva! 

Kövesd a baba fejlődését a Cseppke social media csatornáin is! 

CSEPPKE FACEBOOK

CSEPPKE INSTA

CSEPPKE TIKTOK

Kövesd dr. Tajti Zsanett oldalait a közösségi médiában, és látogass el weboldalára is! Biztos sok-sok hasznos tartalmat és segítséget kapsz tőle más témákban is.

tunderidoktorneni.hu

TÜNDÉRI DOKTORNÉNI FACEBOOK

TÜNDÉRI DOKTORNÉNI INSTAGRAM